Przemysł cukrowniczy
Firmy przemysł cukrowniczy w Polsce są przedstawione na tej stronie. Użyj filtra, aby wyszukać żądane województwo lub branżę.
Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w 2002 r. w wyniku konsolidacji trzech spółek cukrowych Skarbu Państwa. Utworzono ją na bazie Mazowiecko-Kujawskiej Spółki Cukrowej S.A. w Toruniu. Jest największym w Polsce i jednym z największych co do wielkości producentem cukru w Europie.
Manufaktura Cukierków powstała w 2011 roku i od tego czasu nieustannie się rozwija! Manufaktura Cukierków w swojej branży jest liderem na rynku cukierniczym.
W pogoni za nowoczesnością, która wymaga obniżania kosztów, masowości, automatyzacji, modyfikacji chemicznych i genetycznych dużo osiągamy, ale i gubimy tradycyjne smaki wielu produktów wytwarzanych dawnymi sposobami. W 2013 roku zetknąłem się z ręcznie palonym ciemnym karmelem, byłem zafascynowany sposobem produkcji i wyjątkowym smakiem. Okoliczności sprawiły, że zapoznałem się z tradycyjną technologią stosowaną przez profesjonalistów, którzy nie używali modyfikatorów chemicznych.