PIKAR

PIKAR

Producent
Województwo Małopolskie, Biskupice

Producent karmelu

O firmie

W pogoni za nowoczesnością, która wymaga obniżania kosztów, masowości, automatyzacji, modyfikacji chemicznych i genetycznych dużo osiągamy, ale i gubimy tradycyjne smaki wielu produktów wytwarzanych dawnymi sposobami. W 2013 roku zetknąłem się z ręcznie palonym ciemnym karmelem, byłem zafascynowany sposobem produkcji i wyjątkowym smakiem. Okoliczności sprawiły, że zapoznałem się z tradycyjną technologią stosowaną przez profesjonalistów, którzy nie używali modyfikatorów chemicznych. Po wielu przemyśleniach uświadomiłem sobie jak wielki potencjał drzemie w tym produkcie i podjąłem wyzwanie. W 2014 roku zaadaptowałem budynki, pozyskałem urządzenia do produkcji, dostosowałem technologię i uruchomiłem firmę produkującą ręcznie wytwarzany ciemny karmel, w którego skład surowcowy wchodzą tylko dwa składniki: jest to cukier buraczany i woda demineralizowana. by osiągnąć tak głęboką karmelizację, trzeba umiejętnie dozować bardzo wysokie temperatury, jest to proces kapryśny i łatwo wymyka się z pod kontroli, dlatego musi się odbywać pod okiem doświadczonego specjalisty.

Kategorie
Kontakt
Ostatnia aktualizacja: 11.03.2022
Liczba wyświetleń: 253
Opinie

Brak opinii

Zostaw opinię
CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.
Klikając "Odpowiedz" zgadzasz się z Regulaminem naszej strony internetowej.
Dane kontaktowe firmy