W pogoni za nowoczesnością, która wymaga obniżania kosztów, masowości, automatyzacji, modyfikacji chemicznych i genetycznych dużo osiągamy, ale i gubimy tradycyjne smaki wielu produktów wytwarzanych dawnymi sposobami. W 2013 roku zetknąłem się z ręcznie palonym ciemnym karmelem, byłem zafascynowany sposobem produkcji i wyjątkowym smakiem. Okoliczności sprawiły, że zapoznałem się z tradycyjną technologią stosowaną przez profesjonalistów, którzy nie używali modyfikatorów chemicznych. Po wielu przemyśleniach uświadomiłem sobie jak wielki potencjał drzemie w tym produkcie i podjąłem wyzwanie. W 2014 roku zaadaptowałem budynki, pozyskałem urządzenia do produkcji, dostosowałem technologię i uruchomiłem firmę produkującą ręcznie wytwarzany ciemny karmel, w którego skład surowcowy wchodzą tylko dwa składniki: jest to cukier buraczany i woda demineralizowana. by osiągnąć tak głęboką karmelizację, trzeba umiejętnie dozować bardzo wysokie temperatury, jest to proces kapryśny i łatwo wymyka się z pod kontroli, dlatego musi się odbywać pod okiem doświadczonego specjalisty.
- Adres ul. Kasztanowa 6, 87-152 Biskupice
- Telefon 792438341
- E-mail biuro@pikarmel.pl
- Strona internetowa https://pikarmel.pl
Brak opinii
- Telefon 792438341
- E-mail biuro@pikarmel.pl
- Strona internetowa https://pikarmel.pl