Grupa Żywiec uruchomiła nową linię produkcyjną piwa w puszkach w browarze w Elblągu

31 Styczeń 2025 09:42
haleprzemyslowe.muratorplus.pl haleprzemyslowe.muratorplus.pl

Grupa Żywiec zakończyła realizację kolejnej inwestycji w browarze w Elblągu, uruchamiając nową linię do produkcji piwa w puszkach. Ta nowoczesna linia nie tylko zwiększyła zdolności produkcyjne zakładu, ale także wpłynęła na redukcję śladu węglowego, co jest istotnym krokiem w kierunku bardziej zrównoważonej produkcji. Inwestycja ta jest częścią szerszego planu Grupy Żywiec, która zamierza modernizować swoje browary w Żywcu, Elblągu, Warce i Namysłowie, aby stworzyć nowoczesny i elastyczny łańcuch dostaw.

Nowa linia – większa wydajność i ekologia

Nowa linia produkcyjna w browarze w Elblągu jest w stanie wyprodukować aż 60 tysięcy puszek piwa na godzinę, co stanowi dwukrotnie większą wydajność w porównaniu do poprzedniej linii. Dzięki temu zdolności produkcyjne zakładu wzrosły o 30%. Jednak to nie tylko kwestia zwiększenia produkcji – nowa linia została zaprojektowana z myślą o ograniczeniu wpływu na środowisko. Zużywa mniej ciepła, wody i energii elektrycznej, co przekłada się na zmniejszenie śladu węglowego.

– Nowa linia produkuje piwo z prędkością 60 tysięcy puszek na godzinę, co jest ponad dwukrotnie większą wydajnością niż wcześniej. To pozwoliło na zwiększenie zdolności produkcyjnych w Elblągu o jedną trzecią – powiedział Tomasz Klima, dyrektor ds. produkcji i łańcucha dostaw w Grupie Żywiec, w rozmowie z agencją Newseria.

Technologia przyjazna środowisku

Nowa linia produkcyjna została wyposażona w zaawansowane rozwiązania technologiczne, które przyczyniają się do oszczędności zasobów. Wśród nich znajduje się jednopoziomowy pasteryzator tunelowy o niskim zużyciu wody i energii, silniki elektryczne najwyższej klasy energooszczędności oraz systemy o obniżonym zużyciu sprężonego powietrza i CO2. Dzięki tym innowacjom browar w Elblągu może pochwalić się znaczącą redukcją zużycia energii i wody.

– Ciepło zaoszczędzone dzięki nowej linii pozwoliłoby na ogrzanie średniej wielkości osiedla mieszkaniowego – wyjaśnia Tomasz Klima.

Elbląg – od monobrowaru do multimarkowego zakładu

Browar w Elblągu, który niegdyś był monobrowarem, dziś produkuje aż 12 różnych marek piwa, co świadczy o jego dynamicznym rozwoju. Zakład ten zdobył również wiele wyróżnień, w tym Srebrną Nagrodę TPM (Total Productive Management) za efektywne zarządzanie i wykorzystanie maszyn w procesie produkcji.

– Znaleźliśmy się w gronie 10 browarów w Europie wyróżnionych za wysoki poziom dojrzałości w zarządzaniu TPM. To filozofia pracy, która zwiększa produktywność, zmniejsza zużycie energii i pozytywnie wpływa na środowisko. Korzyści odnoszą nie tylko browar, ale także całe miasto – dodaje przedstawiciel Grupy Żywiec.

Plany na przyszłość

Grupa Żywiec nie zamierza spoczywać na laurach. Kolejne inwestycje planowane są w browarach w Żywcu, Warce i Namysłowie. Celem jest stworzenie nowoczesnego, zaawansowanego technologicznie i elastycznego łańcucha dostaw, który będzie w stanie sprostać rosnącym wymaganiom rynku, jednocześnie dbając o środowisko naturalne.

Inne publikacje
09 Styczeń 2025 09:36
Południowokoreańska firma POSCO International...
20 Styczeń 2025 12:46
Wałbrzyska Strefa Ekonomiczna we Wrocławiu na...
15 Marzec 2022 13:13
Przemysł maszynowy zalicza się do przemysłu...